Belastingadviseur Frank B. zit in de problemen. Deze ‘fiscalist van de sterren’ is in New York aangeklaagd. De aanklacht? Het verbergen van 100 miljoen dollar aan inkomsten voor de Amerikaanse belastingdienst. De arrestatie vond plaats in zijn Italiaanse vakantiehuis. Zijn cliëntenlijst is indrukwekkend. Grote namen zoals DJ’s Tiësto en Afrojack, fotomodellen en tv-persoonlijkheden zoals Linda de Mol.

Geld besparen via papieren verhuizingen

De truc was simpel. Frank B. maakte gebruik van ‘papieren verhuizingen’. Hiermee konden zijn cliënten miljoenen besparen. De strategie? Vermogen verplaatsen naar belastingparadijzen. Dit leidde tot minder belasting betalen. De aanklager ziet dit echter anders. Volgens hem ging Frank B. de wet te buiten. Door complexe strategieën verborg hij opzettelijk inkomsten.

Ontkenning van Frank B.

Frank B. ontkent alles. Hij zegt slechts dubbele belastingheffing te hebben voorkomen. Zijn adviezen waren naar eigen zeggen altijd binnen de juridische kaders. Zijn advocaat is het daarmee eens. Volgens haar opereerde Frank B. binnen alle internationale belastingwetten en verdragen.

Schikkingen en mogelijke gevolgen

Toch zijn er schikkingen getroffen. DJ Tiësto betaalde 18 miljoen dollar aan de Amerikaanse fiscus. Afrojack trof een regeling met de Nederlandse Belastingdienst. Beide schikkingen waren bedoeld om een veroordeling te voorkomen. Als Frank B. schuldig wordt bevonden, kan dat leiden tot een gevangenisstraf van acht jaar. De zaak heeft zijn reputatie al flink beschadigd. Frank B. zelf heeft spijt. Spijt van zijn keuze om belastingadviseur te worden…

Bronnen:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *