Net als andere ondernemers, zijn ook dj’s vaak zelfstandig ondernemer. Weliswaar op een creatief vlak, maar het blijven meestal zelfstandig ondernemers.

Eigen website

Vaak is het dan ook raadzaam om een eigen website te hebben. Die kan dan gebruikt worden om je als merk te profileren. Want elke muzikant, elke creatieveling en dus ook elke dj is eigenlijk een merk. Onlosmakelijk gevolg van een eigen website is dat je een domeinnaam en webhosting moet kiezen.

Domeinnaam DJ-site

De domeinnaam hoeft niet zo moeilijk te zijn. Als je je richt op internationaal publiek, is een .com-extensie het meest aan te raden. En de voertaal op de site is dan ook Engels. De meeste grote dj’s hebben dat ook:

Al deze sites zijn in het Engels. Dit zijn dan ook niet de eerste de beste dj’s, maar de beste van Nederland. De zogenaamde Hollandse School van DJ’s is al jaren toonaangevend bij de verkiezing van de beste dj van de wereld.

Snelle site

Behalve hoe de site is opgebouwd, speelt de hosting ook best een grote rol in de snelheid van de site. Je moet er natuurlijk geen gigantische bestanden op zetten, dat is logisch dat die traag worden. Zeker op mobiele devices is snelheid essentieel. En daarnaast speelt de vindbaarheid in Google de snelheid (Pagespeed) van je site een steeds grotere rol.

Hosten voor muzikanten

Er komt dus heel wat kijken bij het hosten van een website, maar waar moet je nou op letten als je een website voor een muzikant of een DJ wilt hosten? Of het nou een fansite is van DJ Sandrien of een boekingssite.

Naast alle ‘normale’ dingen waar je rekening mee houdt bij het kiezen van een hostingpakket, zoals uptime en reactiesnelheid van je hostingpartij, zijn er voor DJ’s nog andere dingen die erg belangrijk zijn.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Het is altijd belangrijk om een hostingpakket te kiezen dat voldoende webruimte biedt. Maar als DJ is het belangrijk om hier extra goed op te letten. Heb jij namelijk net een supervet festival of feest gedraaid, dan wil je waarschijnlijk foto’s of video’s kunnen delen. Wel zo handig als deze dan op je eigen website staan, toch? Dan ben je niet afhankelijk van derde partijen zoals bijvoorbeeld Flickr.

Hoeveel verkeer verwacht je op je website?

Het dataverkeer dat jouw website ‘verbruikt’ is afhankelijk van het aantal bezoekers op je website. Telkens wanneer jouw website getoond wordt aan een bezoeker, downloadt deze informatie. Hoeveel data jij per maand mag gebruiken, is afhankelijk van het pakket dat je kiest bij je hosting provider.

Heb jij veel filmpjes op je website staan, dan verbruik je meer data. Belangrijk om rekening mee te houden dus!

Back-up van je site

Wat gebeurt er als jouw website om wat voor reden dan ook offline gaat? Hoe vaak wil je dat er een back-up gemaakt wordt van je website en de foto’s en video’s die je erop geplaatst hebt? Is één keer per week voldoende of heb je liever van iedere dag een back-up? En wil je dat die back-up dan automatisch gemaakt wordt, zodat jij er niet aan hoeft te denken? Of wil je daarnaast de mogelijkheid hebben om zelf, handmatig en op een door jou gekozen moment, nog een extra back-up te maken?

Beveiliging van je website

Wil jij dat de bezoekers van je website je direct en via jouw website kunnen boeken? Of dat ze contact met je opnemen om je te boeken? Hoe dan ook: zodra je op je website de mogelijkheid biedt om contact met je op te nemen en gegevens achter te laten, wordt beveiliging een belangrijk onderdeel van je hosting. Je moet namelijk niet alleen voor jezelf zorgen dat je website veilig is, maar -in het kader van de AVG wetgeving- ook voor de veiligheid van de gegevens van je bezoekers zorgen. Daarom is het verstandig om altijd bij je hostingpartij na te vragen hoe zij hun servers beveiligen. En uiteraard plaats jij een SSL-certificaat op jouw domein, zodat alle gegevens versleuteld verstuurd worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *